Andakt påskedag - Han er oppstaden!


Gud påske! Kristus er oppstaden!
Preika til Påskedag er skriven av Cato Torsvik, sokneprest, Raundalen, Oppheim, Vinje sokn.
Tekstane for Påskedag og resten av påska finn du her: Tekstane for kyrkjeåret
Inne på Bibel.no kan du lese frå heile bibelen, du kan lese ord for dagen, og finne bibelvers som passer for kva ein kjenner på og bêr på.

Her er også påskehefte me har laga på Voss, med tekstar, spørsmål til ettertanke og refleksjon, og salmar for påskeveka: PÅSKEHEFTET

 

Han er oppstanden

Han er oppstanden! Ja, han er sannelig oppstanden. Dette er en eldgammel påskehilsen som kristne har hilst hverandre med, ja, helt siden Jesus stod opp av graven og møtte Maria og Maria i den tomme graven. Jeg kan se for meg hvordan Maria løp avgårde til disiplene og ropte av full full hals: «Han er oppstanden. Han er oppstanden. Ja, han er sannelig oppstanden.» Ja, det må ha vært litt av et budskap å komme med til de som selv hadde vært tilstede på langfredagen og sett hvordan Jesus ble spottet, pisket, korsfestet og døde og hvor alt håp var ute.

Påsken er kanskje den mest menneskelige reisen vi har i bibelen. Hvor vi går fra håp og glede, til undring, motløshet, tristhet og maktesløshet, til den dypeste sorg og til den største glede. Kanskje er det nettopp derfor pasjonsfortellingen er så sterk og så gripende. For den får oss til å kjenne på de samme følelsene som disiplene gjorde for 2000år siden. Kanskje har du nettopp mistet noen du er glad i, eller gått gjennom store forandringer i livet, som gjør at du er blitt motløs og trist til sinns. Det er da vi trenger å få tent håpet på nytt. At det skal gå bra. At det blir bra. Ja, vi skal aldri glemme at ordet «evangelium» nettopp betyr det glade budskap.

Han er oppstanden! Ja, han er sannelig oppstanden er noen fantastiske ord. De gir både glede og håp, og ikke minst setter disse ordene i gang sterke følelser i oss. En av kirkefedrene på 400tallet tegnet et bilde for kyrkjelyden sin av hva som skjedde da Jesus døde og for ned til helvete. Da fortalte kirkefaderen at Jesus gikk like opp i ansiktet til Satan og lo av ham. For Satan hadde nå mistet sin makt. Lenkene var brutt og Jesus stod igjen som seierherre. Det gode hadde seiret over døden og de mørke kreftene. Den makten Satan hadde fått over menneske i Edens hage var brutt. Det ble dermed en tradisjon, i mange mange år, at presten skulle få kyrkjelyden til å le på påskedag. Som et symbol på Jesus seier over Satan. Heldigvis er det ikke slik alle steder, for jeg må innrømme at jeg har veldig tørr humor. Så det hadde nok mer vært en høflig latter, den hjertens latter om jeg skulle ha fått dere til å le. Men tenk for en flott tanke å få noen til å le. Det er så mye bedre en alternativet.

Påskemorgen slukker sorgen, pleier vi å synge på påskemorgen i kirker over hele verden. Vi pynter kirken med påskeliljer, tenner lys og virkelig lager til fest i kirkene våre. Og så begynner alltid prestene med å rope ut. Han er oppstanden! Og kyrkjelyden svarer: Ja, han er sannelig oppstanden! De samme ordene som lød for 2000år siden, da alt håp var ute og hvor nytt håp ble tent. Han er oppstanden! Ja, han er sannelig oppstanden!!

Bøn for dagen Påskedag:
Jesus Kristus, oppstadne Herre og Frelsar, vi takkar og lovprisar deg.
Du har brote opp dødens lenkjer og knust djevelens makt. Vi bed deg:
Fyll hjarta våre med glede, ved det levande håpet du har gjeve oss,
så vi som kvinnene ved grava kan vitna om di oppstode,
du som med din Far og Den heilage ande lever og råder,
éin sann Gud frå æve til æve.
Amen.

Takkoffer
Takkofferet i Oppheim går til Kirkens Bymisjon Voss: bruk VIPPS 513003
Takkofferet i Vangskyrkja i dag går til Misjonsprosjektet: VIPPS 127376
Takkofferet på Bolstad i dag går til kyrkjelydsarbeidet: VIPPS 64583

Tilbake